Školská jedáleň

Jedálny lístok 4.12.2017-8.12.2017

Lístky sa vydávajú od 7.00 – 7.40h.

Odhlášky volať na tel. č. 02/63827103 alebo na 0911/999 627 v pracových dňoch od 7.00 – 8.00 hod.

Šeky na stravu, budete mať v triedach u triednych učiteľov , alebo vychovávateliek 1.stupňa. Lístky sa vydávajú od 27. dňa v danom mesiaci. Ak máte platbu trvalým príkazom šeky nedostávate. Vyzdvihnite si lístky v danom termíne.

Alergény:

1 OBILNINY OBSAHUJÚCE LEPOK
(pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich)

2  KOROVCE    a výrobky z nich

3  VAJCIA     a výrobky z nich

4  RYBY  a výrobky z nich

5  PODZEMNICA OLEJNÁ – / arašidy / a výrobky z nich  

6  SÓJOVÉ BOBY / SÓJA / – a výrobky z nich

7 MLIEKO a výrobky z neho

8 ŠKRUPINOVÉ  PLODY – mandle, lieskové orechy, vlašské orechy,  kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadámia a výrobky z nich

 9  ZELÉR a výrobky z neho

10 HORČICA a výrobky z nej

11  SÉZAMOVÉ SEMENÁ / SĚZAM / a výrobky z nich

12  OXID SÍRIČITÝ v koncentráciách vyšších 10 mg/kg alebo 10 mg / l, vyjadrené SO2  

13  VLČÍ BOB / ĎATELINKA / a výrobky z neho

 

 

 

 


Zásady zdravej výživy

Školská jedáleň ZSI 2

  • Obilniny ako základ: Základom každodennej stravy sú výrobky z obilnín. Snažte sa konzumovať predovšetkým tie, ktoré majú nízky glykemický index, teda tmavý chlieb a pečivo a cestoviny. Naopak, obmedzte biele pečivo, sladké pečivo a najmä rôzne oblátky a sušienky, kde je problematický nielen glykemický index, ale aj použitý tuk.
  • Snažte sa konzumovať čo najviac zeleniny a ovocia, každý deň aspoň 500 gramov. Ku každému dennému jedlu zjedzte porciu zeleniny alebo ovocia. To je najlepší a najúčinnejší zdroj vitamínov a ďalších ochranných látok pre dobré zdravie a prevenciu chorôb, oveľa účinnejšie, ako akékoľvek potravinové doplnky v tabletkách či v inej forme.
  • Mäso s mierou a vhodné druhy: Konzumujte len umiernene červené mäso (bravčové, hovädzie, baranie, zverina). Umiernene znamená v priemere menej ako jedna porcia denne. Naopak, jedzte pravidelne ryby, niekoľkokrát týždenne. Namiesto červeného mäsa skôr voľte hydinu. Veľmi obmedzte konzum salámy, párkov a podobných údenín.
  • Pre dobré zdravie sú dôležité tiež mliečne výrobky. Je vhodné vyberať tie s nižším obsahom tuku a s prospešnými probiotickými kultúrami.
  • Uvažujte aj o zastúpení tukov vo vašej strave. Dôležité nie je ani tak celkové množstvo, ale najmä ich zloženie. Prevažovať by mali rastlinné oleje (ako súčasť zeleninových šalátov) a tuky obsiahnuté v rybách. Naopak, príjem je vhodné veľmi obmedziť pri nasýtených tukoch, ktoré sú obsiahnuté v mäse a v mäsových výrobkoch a vo vysokotučných mliečnych výrobkoch, tiež však v niektorom pečive. Dajte si pozor na čiastočne stužené tuky.